ODGOVOR NEPRIJATELJU ISLAMA

Back | Index | Next

11 - Rešid Riza, sa perom u ruci, nastavlja razgovor vjerskog reformatora i vaiz efendije. On u jednu ruku do nebesa uzdiže i veliča vjerskog reformatora a u drugu, u svakom pogledu, omalovažava i prezire vaiz efendiju. On pripisuje vaiz efendiji svoje nagle i glupe izjave.

Mi u ovoj knjizi nećemo diskutovati stvari koje je Rešid Riza napisao kao vjerski reformator. Mi ćemo samo umjesto odgovora koje je on pripisao vaiz efendiji dati odgovore koji su dostojni vaiz efendije. Mi vjerujemo da će naši dragi čitaoci, pravi i čisti vjerski ljudi, dobro shvatiti unutrašnju prirodu masonskih lukavstava.

Nemoguće je da je vaiz efendija jedna takva neznalica koja misli da su definicije imana iste u naukama kao što su logika, sociologija, anatomija, ili, čak u fikhu i tasavvufu, s obzirom da je on čovjek od nauke, koji je, za vrijeme viših studija u medresi, izučavao i shvatio ove naučne discipline. Ali, da je on, umjesto što je studirao na medresi, studirao na Džami-ul-ezheru nakon reformi koje je tamo uveo kairski muftija Abduh (1323/1905), i njegovi učenici, on bi pomiješao ove definicije zato što su masoni u Egiptu i Osmanliskoj državi ukinuli naučnu i višu vjersku obuku. Oni su proizveli moderne vjerske reformatore koji nemaju pojma o vjeri.

Vaiz-efendija je musliman koji zna šta znači ogovaranje (gibet). On zna da nešto, što se kaže za grupu ljudi, nije gibet iako je vrlo moguće da vjerski reformator ne zna tu činjenicu.

ODGOVOR NEPRIJATELJU ISLAMA

Back | Index | Next