MEKTUBAT

Back | Index | Next

Ovo pismo je napisano sejjidu Mahmudu. Ono nam kaže da moramo naći ustada (učitelja) i da se trebamo kloniti neukih šejhova.

Molimo Allaha dželle-šanuhu da nam dadne želju da Ga tražimo. Molimo Ga da nam dosudi sreću izbjegavanja stvari koje nas sprečavaju da Mu se približimo! Dobili smo tvoje cijenjeno pismo koje je za nas tvoja usluga (lutf). Ono je vrlo prijatno pošto nam pokazuje da žudiš za Allahom dželle-šanuhu i goriš od želje za Njegovom ljubavlju. Želja je predznak sticanja. Jedan od naših velikana je rekao, “Da nije htio dati On ne bi dao želju.” Mi moramo cijeniti vrijednost ni’meta (blagodati) željenja i čuvati se od svega što može izazvati da ga izgubimo. Moramo se dobro paziti da nam želja ne oslabi i da se njena vatra ne ohladi. Da ne bi izgubili ovaj ni’met najbolje je da Allahu dželle-šanuhu puno činimo šukr (da se zahvaljujemo). Allah dželle-šanuhu kaže u sedmom ajetu sure Ibrahim, “Ako Mi činite šukr (ako Mi se zahvaljujete) za Moje ni’mete (blagodati) Ja ću ih sigurno povečati.” Neophodno je potrebno i činiti šukr i samo se Njemu predati, plakati Mu, i moliti Ga da nam ne dadne da volimo i želimo nešto drugo. Ako nam se ne plaće i ne moli mi se moramo prisiliti da to uradimo. Rečeno je, “Ako ti se ne plače moraš se prisiliti na plač.” Ovu želju, sa svom njenom vatrom, moramo sačuvati u našem srcu sve dok ne nađemo uzvišeni zat (osobu) koji je kamil ve mukemmil [to jest, osoba koji je došla na vrhunac savršenosti i koja je u stanju pomoći i drugim da steknu savršenost]. Kada pronađemo ovakvog uzvišenog zata mi moramo sve naše želje i potrebe njemu uručiti, i biti kao mejjit (mrtvac) na dasci u rukama perača (gusuldžije). Prvo je fena-fiššejh. Ova će se fena onda pretvoriti u fillah. [To znači, kada pronađemo uzvišenu osobu koja je došla do kraja tesavvufa i koja je poslana nazad, sa ciljem da pomogne drugima, da to takođe i drugi steknu, koja izgleda kao i svaka druga obična osoba, trebamo mu se teslim učiniti (predati). Prvo trebamo u njemu nestati, to znači da trebamo slušati njega a ne sebe. Onaj ko ovako uradi će postepeno nestati u Allahu dželle-šanuhu. To znači, on će sve raditi po Allahovoj dželle-šanuhu želji pošto on nema svojih želja i prohtijeva. On više nema svojih želja.] Uzvišeni zat koji uzima od Allaha dželle-šanuhu i daje ljudima mora da bude dvostran. Pošto je čovjek vrlo nizak i zao, on ne može imati odnos sa Allahom dželle-šanuhu. Potreban je dvostrani posrednik. Taj posrednik je insan-i kamil (savršeni čovjek).

Najgora stvar koja može olabaviti učenikovu (talibovu) želju, i ugasiti plamen njegove vatre, je njegovo povezivanje sa nakis čovjekom - koji nije došao do kraja puta. Nakis je neko ko sebe naziva šejhom i muršidom a nije završio svoj put kroz suluk i džezbu. Grupe ovakvih nakis šejhova se zovu semm-i katil. Ko se njima teslimi (preda) on je otišao u propast (felaket). Njegovi sohbeti (sastanci, razgovori) će ubiti učenikov talenat i kapacitet da nauči. Na primjer, ako bolesnik uzme lijek koji mu doktor specijalista nije preporučio, ili lijek koji mu je preporučio neko ko čak nema ni diplomu, on, ne samo da neće ozdraviti, već će se čak još i gore razboljeti. On će čak izgubiti i želju za liječenjem. Preporučeni lijek mu može olakšati bolove u početku. Ali, on ne osjeća bolove zato što je pogrešni lijek poremetio i oštetio njegove nerve. Ovo nije usluga već medvjeđa usluga (rđava usluga). Ako ovaj pacijent ode pravom doktoru on će prvo pokušati ukloniti štetu koju je taj lijek nanijeo. On će kasnije početi liječiti bolest.

Put naših velikana (bujuklera) se bazira na sohbetu. Nećemo ništa dobiti učenjem napamet ili izgovaranjem par riječi velikana tesavvufa. Nasuprot, to će olabaviti učenikovu želju. Posjednik ma’rifeta, šejh Tadž kuddise sirruh, živi blizu tebe. Njegova blagoslovljena prisutnost je veliki ni’met muslimanima koji tamo žive. Budi često s njim u kontaktu. Rijetke posjete u odnosima nemaju vrijednost. Ako ponekad napišeš o svom stanju (halu) mi nećemo oklijevati da ti odgovorimo. Na taj način, lanac ljubavi i ihlasa će biti promiješan.

MEKTUBAT

Back | Index | Next