MEKTUBAT

Back | Index | Next

Ovo pismo je napisano hadžetu Šerefeddinu Husejnu i u njemu se objašnjava da, ako slijedimo Resulullaha, sve što radimo automatski postaje zikr.

Elhamdu lillahi ve selamun ala ibadihillezinestafa. Pismo koje je moj dragi sin poslao po mevlani Abdurrešidu i mevlani Džanu Muhammedu je došlo zajedno sa zavjetnom sumom (adakom). Neka te za to Allah dželle-šanuhu obaspe najljepšim stvarima! Drago nam je da čujemo da ste u dobrom zdravlju.

Ovo tvoje vrijeme je prilika. A prilika je velika blagodat (ni’met). Vremena koja se provode u zdravlju, i bezbrižno, su bogatstvo (ganimet). Svaki sat bi se trebao provoditi u Allahovom dželle-šanuhu zikru. Dakle, svaki posao koji je u skladu sa Resulullahom, pa čak i kupovina (kupo-prodaja), je zikr. U tom slučaju naša sva djela i poslovi postaju zikr. Zikr znači ne biti nesvjestan (gafil). To jest, sječati se (misliti na) Allaha dželle-šanuhu. Kada se mi u svakom našem djelu i poslu pridržavamo tih (Njegovih) naređenja i zabrana, mi smo se obezbjedili da ne zaboravimo Gospodara tih naređenja i zabrana, i mi Ga se uvijek sjećamo.

MEKTUBAT

Back | Index | Next