MEKTUBAT

Back | Index | Next

Ovo pismo je napisano Sejjidu Šejhu Feridu. Ono objašnjava zlo nefsa emmare, i bolesti koje su specifične za njega, i lijekove za njih.

Mi smo bili počašćeni da pročitamo tvoje blagoslovljeno pismo koje si ti s milošću (merhametom) ponudio svojim potčinjenim, koji ti čine dovu. Neka ti Allah dželle-šanuhu, radi poštovanja (hurmeta) tvojih velikih djejova alejhisselam, poveća nagrade, uzvisi tvoj nivo, proširi prsa, koja su izvor znanja, i olakša tvoj posao! Neka Allah dželle-šanuhu održi naše tijelo i dušu na Njegovom putu, i oprosti onima koji na ovu našu dovu kažu “Amin”! Amin. Ti se tužiš na ljude koji imaju pokvarene duše, koji žele da posiju razdor (fitnu i fesad) među tvojim službenicima. Moj cijenjeni sine! Čovjekov nefsi emmare posjeduje ambiciju da zauzme položaj, da bude prvi. Njegova jedina želja je da bude šef i da mu se svako klanja. On ne voli da treba nekog, ili da bude pod nečijom komandom. Njegove želje su da bude bog (ilah), idol (ma’bud), i da ga svako obožava. On želi da bude Allahov dželle-šanuhu partner. Štaviše, nefs je toliki alčak (prostak, varalica, lažov) da on ne želi da bude partner već jedini vladar i komandir, i da svako bude pod njegovom komandom. Allah dželle-šanuhu kaže u hadisu kudsi, “Budite neprijatelji vašem nefsu! Jer, vaš nefs je Moj neprijatelj.” Ovo znači: Osnažiti nefs, zadovoljiti njegov prohtijev u dobijanju imovine, položaja, ranga, biti superiorniji od drugih, mrziti svakog drugog, znači pomagati i jačati ovog Allahovog dželle-šanuhu neprijatelja. Treba se shvatiti kakav je to užasan i strašan zločin. Allah dželle-šanuhu kaže u hadisu kudsi, “Veličina i superiornost su samo specifični za Mene. Ko hoće da bude moj ortak u ovo dvoje je Moj veliki neprijatelj. Ja ću ga bez milosti baciti u džehennemsku vatru.” [Kako vidimo, ovosvjetska bogatstva kao što su imovina, rang, položaj, zapovjedništvo, i vođstvo se treba željeti ne sa ciljem da slijedimo nefs već da izvršimo i radimo Allahovu dželle-šanuhu zapovijed, da služimo narod i muslimane. Željeti ih, i činiti, sa ovakvom namjerom (nijjetom) je veliki ibadet.]

Razlog zašto se Allah dželle-šanuhu odnosi neprijateljski prema ovom svijetu (dunjaluku), zašto je ovaj svijet nizak (alčak), je zato što on daje nefsu ono što on želi i zato što on ojačava nefs. Ko pomaže nefs, koji je Allahov dželle-šanuhu neprijatelj, će sigurno biti Allahov dželle-šanuhu neprijatelj. Naš Poslanik je hvalio siromaštvo zato što ono ne dozvoljava nefsu da on ostvari svoje želje. Ono ga ne sluša. Ono mu oduzima njegovu uobraženost. Slanje Poslanika alejhimussalavatu vetteslimat i islamskih naređenja i zabrana [tj. ahkam-i islamijje] je bilo s ciljem da razbije nefs, da ga slomi, da spriječi njegove prekomjerne aktivnosti. Sve što se više slijedi šerijat ima se sve manje želja nefsa. Radi ovoga je izvršavanje jednog šerijatskog naređenja bolje i efektivnije u iskorjenjivanju nefsa od činjenja hiljadu godina dobrovoljnog ličnog rijazeta i mudžahede.

[Rijazet znači ne raditi ono što nefs hoće. Mudžahede znači boriti se protiv nefsa, i raditi sve ono što on ne voli.] U stvari rijazeti i mudžahede koji nisu u skladu sa šerijatomjačaju želje nefsa. Oni izazivaju da on postane prekomjeran. Sveštenici brahmanske kaste u Indiji i sihrbazi zvani džukijje su otišli daleko u rijazetu i mudžahedi. Pa ipak, ovi svi njihovi napori su se pokazali beskorisni. U stvari, oni su napravili svoje nefsove da oni budu još jači i razuzdaniji.

[Bezvjerci u Indiji nazivaju nazivaju članove najviše (i najuglednije) od četiri duhovne klase brahmanima, što znači vođa indijske svešteničke kaste brahmani mezheba. Džuki je ime koje se daje dervišima indijskih kafira.]

Na primjer, dati jedan dinar kao zekat onima kojima islam propisuje, i zato što to islam zapovijeda, puno više iskorjenjuje nefs (je puno bolje za ubijanje nefsa) od našeg davanja, po našoj želji, na hiljade zlatnika u sadaku, kao dobro djelo (hajrat). Jesti na dan bajrama, a ne ne jesti i ne piti zato što nam to tako islam zapovijeda, je korisnije od posta godinama. Klanjati dva rek’ata jutarnjeg (sabah) namaza u džema’atu je sunnet. Ovaj sunnet je bolje klanjati nego ibadetiti cijelu, noć do zore (sabaha), i klanjati sabah namaz bez džema’ata.

Ukratko, nemoguće se je osloboditi od propasti sve dok se nefs ne očisti i ne probudi iz svog sna šefovanja i superiornosti. Treba se proračunati i osloboditi nefs od ove bolesti prije nego što se ode u vječnu smrt. Blagoslovljene (mubarek) riječi la ilahe illallah rastjeruju sva lažna božanstva (ma’bude, idole), i unutar i izvan čovjeka. Ove riječi su najkorisniji i najefektivniji lijek za čišćenje nefsa. Velikani tesavvufa su izabrali ove riječi za čišćenje nefsa. Prijevod perzijskog stiha (bejta):

Sve dok se put ne očisti metlom “la”,
Neće se doći u mjesto “illallah”!

Ako nefs zaluta i postane tvrdoglav iman se treba osvježiti ovim riječima (ovom kelimom). Naš Poslanik alejhissalatu vesselam je rekao, “Obnavite vaš iman izgovaranjem la ilahe illallah!” Ovo je potrebno uvijek izgovarati. Jer, nefs je uvijek prljav. Sljedeći hadisi šerif govori o koristima ove predivne kelime tevhid (ovih predivnih riječi u kojima se izražava da je Allah dželle-šanuhu jedan): “Kada bi na jedan tas vage stavili zemlju i nebesa, a na drugi ovu kelimu tevhida, tas na koji su stavljene ove riječi bi sigurno bio teži.” Neka je selam onima koji su na Pravom putu, i koji slijede stope Muhammeda Mustafe sallallahu alejhi ve sellem!

MEKTUBAT

Back | Index | Next